Cum ar fi să înaintăm în vârstă fără să îmbătrânim [VIDEO]

de: Andrada Bonea
01 07. 2015

E inevitabil să nu fi auzit despre „Strania poveste a lui Benjamin Button”și să nu te fi întrebat cum ar fi să îți trăiești viața în sens invers.

Boala de care suferă Benjamin nu există în realitate, cel puțin nu în forma prezentată în celebra carte. Dar asta nu o face imposibilă, potrivit celor de la MinuteEarth. S-ar putea să fii surprins, dar secretul tinereții veșnice este deținut de cârtița cheală, potrivit celor de la ScienceAlert.

Spre deosebire de rudele ceva mai pufoase, cum ar fi veverițele sau capybarele, cârtița cheală nu pare să îmbătrânească. Desigur, înaintează în vârstă, dar nu manifestă niciun simptom tipic, precum slăbiciunea crescută, susceptibilitatea la boli sau orice altceva tipic înaintării în vârstă.

Cercetătorii spun că această specie de cârtiţă are 93% din materialul genetic identic cu cel al oamenilor. Aceste animale trăiesc aproape 30 ani, de 10 ori mai mult decât alte specii de rozătoare. În aceste condiţii, oamenii de ştiinţă sunt de părere că secretul longevităţii acestei specii se ascunde în gene, în condiţiile în care cârtiţele chele se pot reproduce până în ultima clipă a vieţii lor, arată mereu tinere, au o structură a oaselor foarte puternică şi prezintă un risc scăzut de a suferi de afecţiuni care afectează creierul, precum demenţa.

[related]

Oamenii de știință cred că această abilitate deosebită se leagă de capacitatea de a crește în mod constant telomeri, structuri responsabile pentru procesul de îmbătrânire. La majoritatea speciilor, de fiecare dată când o celulă este replicată, se pierde puțin ADN din telomeri. Când ești tânăr, nu prea contează, dar pe măsură ce înaintezi în vârstă, pierderile devin din ce în ce mai importante.

Diferența dintre oameni și cârtițele chele este faptul că acestea au un nivel crescut de enzime pentru reconstruirea telomerilor. Putem găsi o cale prin care să le dezvoltăm și noi? Poate, dar problemele pe care le-ar aduce cu sine nu pot fi neglijate. Animația de mai jos explică într-un mod foarte simpatic toate aceste lucruri.